Архитектурен комплекс "Рибарската махала "

620 6159042327422Рибарската махала в Тутракан е едно уникално по своя характер място. Тя възниква в средата на ХІХ в. Махалата е единственото рибарско селище в страната, което се е обособило естествено по поречието на голямата река. Намира се в североизточната част на Тутракан и е разположено по протежение на крайбрежната ивица. Рибарската махала е архитектурен комплекс, съставен от 48 сгради, паметници на културата. Някои от къщите са построени преди 150 – 200 години и това ги прави особено ценни. В началото на 90-те години на XX век по проект на Националния институт за паметниците на културата са реставрирани две от къщите. В миналото жителите на Тутракан са се препитавали предимно с риболов и лодкостроене. Най-умелите рибари са били тутраканци, а местните лодки тутраканки били използвани по цялото българско поречие на голямата река. В началото на XX век в града има 7 работилници за лодки, а над 5000 души се занимават с риболов. 

Характерното за всички рибарски къщи е липсата на двор – рибарите не се занимавали със земеделие. Във всеки дом на източната стена имало икона на Св. Никола, под която мъждукало кандило всеки път, когато стопанинът бил за риба. Най-много детайли от бита и живота на местните рибари и майстори на лодки могат да се видят в Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене” в Тутракан. В Рибарска махала има хотел и ресторант, а съвсем наблизо се намира единствената останала лодкостроителница, която днес е модерна фабрика за лодки, малки яхти и водни колелета и работи с поръчки от цял свят. 

В рамките на проект „Трансмариска – древното начало на Тутракан” са възстановени в автентичния им вид пет къщи от Рибарска махала:

 • Рибарска махала1

  Работилница за лодки - уредена е експозиция на лодки и история на лодкостроенето;

  Работилница за рибарски мрежи - експонирани са различни видове речни рибарски  мрежи;

  Рибарска изба - може да се види производството на традиционните за региона спиртни  напитки - червено и бяло вино, на кайсиева, гроздова и плодова ракии, както и експозиция от произведени в различни години в региона спиртни напитки.

  Посетителски център - в него са изложени фотокартички, диплянки, книги и характерни за региона сувенири;

  Етнографска къща - изградена етнографска експозиция с оригинални сечива, инструменти и др., свързани със стопанската дейност, занаятите и домакинството;